Myötätunnollako tuottavuutta?

Blogisti koki saavansa pitkästä aikaa inspiraatiota kirjoittamiseensa luettuaan vasta Tekes-rahoituksen saaneesta CoPassion–hankkeesta: Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessin johtama tutkimushanke: Myötätunnon mullistava voima (The Revolutionary Power of Compassion [lyh. CoPassion]) on saanut 21.11.2014 huomattavan, noin 1,1 miljoonan euron rahoituspäätöksen Tekesiltä. Lisäksi kymmenen eri yritystä rahoittivat hanketta yhteensä 165 000 eurolla. Ymmärsin, että hankkeessa tärkeimpänä tavoitteena on kehittää ja luoda yrityksille uusia malleja ja tapoja asiakkaiden ja kumppanien kanssa toimimiseen. Hankkeessa ajatellaan, että asiakas on tärkeä arvonluonnin kumppani, ei pelkkä kohde, jolle tuotetaan ja myydään arvoa. Tekes-rahoitus on tässä mittakaavassa harvinaista humanistis-yhteiskunnallisella tutkimusalalla, ja teologiseen tiedekuntaan Tekes-rahoitusta myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa.

− Tavoitteenamme on synnyttää uutta, kestävää osaamista myötätunnon johtamisen ja ylläpitämisen myötä sekä ennakoida pitkän aikavälin muutosta siirryttäessä entistä enemmän arvopohjaiseen, kokemusta ja merkityksellisyyttä korostavaan sekä ihmisen kokonaisuutena huomioivaan palvelevaan johtajuuteen ja työkulttuuriin, professori Pessi kertoo.

− Tarkasteltavina kysymyksinämme muun muassa on, mitä myötätunto merkitsee organisaatioiden arjessa ja vuorovaikutuksessa eri kumppanuuksissa. Lisäksi selvitämme, miten myötätunto syntyy, pysyy yllä ja vahvistuu sekä parantaa tuottavuutta. Erityisesti tutkimme myötätuntoharjoitteiden voimaa ja vaikutusta yrityksissä ja yhteisöissä sekä yritysvapaaehtoistoimintaa. Vaikutusta tutkimme suhteessa innovaatioihin ja luovuuteen, sitoutumiseen, työhyvinvointiin, myyntiin, asiakaskokemuksiin sekä myötätunnon ja innon ilmapiiriin ja kulttuuriin, Pessi luettelee.
Pessin mukaan myötätunto on tällä hetkellä liiketoiminnan nouseva cutting-edge -teema, josta suomalainen yritys- ja tutkimustieto puuttuu vielä käytännössä täysin.

Mikäli hankkeessa ajatellaan, että myötätunnon harjoittaminen edistäisi luovuutta ja innostusta sekä uuden oppimista ja omaksumista, on myötätunnolla mielestäni valtaisa voima! Siksi haluankin itse hieman lähestyä myötätunnon olemusta.

Wikipedia määrittelee myötätunnon tietoisuudeksi toisen kärsimyksistä ja haluksi toimia sen helpottamiseksi. Jokainen meistä voi miettiä omaa myötätunnon heräämistään tai heräämättömyyttään. Ajatusleikkinä voi kysyä itseltään esimerkiksi auttaako arjessa tilanteen esille tullessa tuntemattomia, harrastaako arjen pieniä ilahduttavia tekoja toiselle, vaikka ne eivät välittömästi itseä hyödyttäisikään, onko aikaa muille kuin itsellensä jne.

Myötätunto on haastava laji. Ihmisellä on mahdollisuus tietoisena olentona oppia kulttuurissaan ja kasvatuksessaan myötätuntoa jo oman moraalisen kehityksensä kautta. Kohlbergin moraalin kehittymisen teorian mukaisesti hyvin harva meistä yltää universaalisten eettisten periaatteiden moraaliselle tasolle, jossa myötätuntoa voi aidosti harjoittaa. Tekemistä siis kasvatukselle ja tutkimista kasvatustieteelle.

Myötätunto on toki sosiaalisen taitojen yksi ydin, ja myötätunnon antamisen ja sen saamisen on todettu olevan yksi onnellisen elämän ydin. Myötätunto voi kehittyä vasta todella, kun toisessa tunnistaa itsensä ja kokee jotain universaalisesta yhteisyydestä ja yhteisöllisyydestä. Myötätunnolla et voi kilpailla vaan rakentaa.

Kotoilin samalla, kun tämä blogini kirjoitus syntyi ja 17, 12 ja 11-vuotiaiden lasten parveillessa ympärillä kysäisin heiltä, mitä myötätunto heidän maailmassaan tarkoittaa. Vastauksina kuulin mm: ”jos jollakin on vaikea tilanne, esim. ero niin voi lohduttaa ja tukea silloin toista ja auttaa häntä niin kuin osaa.” Seuraavaksi minua kiinnosti tietää, onko heillä tilanteita, joissa pitäisi kokea myötätuntoa, mutta sitä ei vain koe. ”Joo, esimerkiksi kun joku on kaatunut, alkaa naurattamaan, vaikka ei saisikaan. Vähän ajan päästä siitä tulee kuitenkin huono olo.” Kun kysyin voiko myötätuntoa esittää, vastauksina kuului painokkaasti: ”Voi!” Tähän löytyi lukuisia esimerkkejä eri televisiosarjoista (esim. Salatut elämät). Lapset oivalsivat varsin – jopa liiankin – hyvin sen, että myötätunnon teeskentelyn pohjana voi olla jokin itselle tärkeä välinearvo, mm. raha, suosio. Liiallinen kilpailun korostaminen syö edellytyksiä myötätuntoiseen lempeyteen.

Miksi tämä myötätunnon aihe alkoi heti minua haastamaan ja puhuttelemaan? Syynsä voi olla myös sillä, että samoin kuin työhyvinvoinnissa myös myötätunnossa on annettava sitä ensin itselleen, jotta kykenee jakamaan, jalostamaan, parantamaan ja edistämään sitä muiden kanssa. Eeva Kilven runon sanoin itselle osoitettu myötätunto on mm. seuraavia tekoja: ”Lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun.” Myötunto on lähtökohtaisesti subjektiivinen kokemus omalle itselleen.

Myötätuntoon kätkeytyy jotakin niin syvästi kokemuksellista, että sen sanoiksi pukeminen aiheuttaa jopa pulmia. Myötätunnon vain TUNTEE ja AISTII. Uskon, että mitä enemmän sitä itse saa, sen enemmän sitä haluaa antaa toiselle, ja sama pätenee myös toisinpäinkin.

Työhyvinvoinninkin edistäminen itsensä kanssa on päätöksellisiä konkreettisia tekoja, mutta se onkin taas jo seuraavan blogin aihe…

Mitä sinä ajattelet myötätunnon merkityksestä tuottavuuden yhtenä tekijänä? Luoko myötätunto meille parempaa työelämää näinä tehokkuuden korostuneina aikoina?

Toivon todellakin, että hankkeen kautta kehitetään myötätunnon voimaa liike-elämässä. Myötätuntoisia tuulia hankkeelle lähetän!

Pauliinanblokuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s